“Mindkét gyermekem megszületése után csak arra tudtam gondolni, hogy milyen ferde szájuk van, és emiatt zokogtam napokig.”- meséli egy anyuka. Én arra emlékszem, hogy szülés után egy héttel szoptattam a kislányomat és  közben potyogtak a könnyeim, mert egy (akkor úgy tünt) érzelmes dal szólt a rádióban. De mi is ez az állapot? Miért érzi magát ilyenkor az újdonsült anyuka teljesen szétcsúszva?

A baby blues a szülés utáni napokban kezdődik és pár napig tart. Leginkább hangulatingadozás jellemzi, a frissen szült anyuka hol nagyon boldog, izgatott, hol meg levert, szorongó és fokozottan érzékeny. Néha minden ok nélkül sírni kezd, majd utána hatalmas nevetésben tör ki. Egyfajta belső zaklatottság jellemzi ilyenkor az anyát, amelynek főleg a hormonális ingadozása az oka. De emellett lelki okai is vannak, hiszen a kismama kétszeresen is gyászol. Egyrészt már nincs többé meg a szimbiózis gyermekével, immár két test lettek, és helyét egy nagy üresség-érzés veszi át, másrészt gyászolja az elképzelt gyermekét is, hiszen már valóságossá vált a baba. Tudomásul kell venni, hogy idő kell ahhoz, hogy az anya ráhangolódjon gyermekére, és idővel összeszokjanak. Ez nem megy gombnyomásra, tapasztalatból mondom. Hiába tudtam én is, hogy gyermekem lesz, és készültünk rá hónapokon keresztül, mégis amikor megszületett, akkor vált hirtelen minden olyan valóságossá.

De nemcsak ezzel kell megbirkóznunk. Gondoljunk csak bele, a szülés maga óriási megterhelés, erőfeszítés a szervezetünknek, és már csak ezt kiheverni is több napos-hetes folyamat. Főleg, ha az első gyermekünk született meg mindemellett hirtelen rengeteg új, számunkra addig ismeretlen feladatot kell ellátnunk. Gondoskodnunk kell egy kis jövevényről, akinek tőlünk függ az élete. A szoptatás, fürdetés, altatás, pelenkázás rengeteg olyan új, megoldandó problémát hoz magával, amelyek egy lábadozó anyukának sokszor óriási gondnak tűnnek. [Emlékszem arra, hogy az első héten teljesen felborult a napirendünk, éjjel a vigasztalhatatlanul síró kisbabánkat próbáltuk megnyugtatni, nappal meg aludni.] Azt mondhatom, hogy az anyukák lelki megterhelése ezekben a napokban óriási. Ilyenkor nagy szükség van az apukára, egy tettrekész nagymamára, akinek a bátorító jelenléte önmagában erőt ad.

A szülés utáni depresszió a baby blues folytatásaként jelentkezik, és akár több hónapig is eltarthat. Nagy odafigyelést igényel ilyenkor az anya, hiszen egy ilyenfajta depressziós állapot komoly veszélyeket rejt magában… [a folytatásért kattints ide..]

 Irodalom: Antoine C., A terhesség és az anyaság pszichológiája

A hozzászólások le vannak tiltva.