Mi is az a candida-gomba?

A candida latin szó, jelentése: fehér. Ez egy olyan hüvelyi fertőzés, amely a gombák túlzott elszaporodásából alakul ki. Fehéres, kérges élesztőhöz hasonlít, amely a hüvelyi flóra felbomlásának következtében alakul ki. A hüvely baktériumállománya normális esetben gátat szab a kandidának, azonban ebben az esetben más a helyzet.

Mi áll a háttérben?

Ez a fertőzés saját magammal vagy a partneremmel szembeni szexualitáshoz kapcsolódó elkötelezettséghez, vagy előzőleges személyes konfliktusaimat követő, ki nem mondott érzelmekhez köthető. Megkérdőjelezem a szexuális életemet és szexualitásomat, és megvizsgálom hozzáállásomat ahhoz, hogy partneremmel milyen mértékben vagyok képes saját magam intimebb aspektusait megosztani.

Esélyes ezt a fertőzést például olyan esetben elkapni, ha új partnerem van, és nagyon intim a viszony köztünk. Nagy esélyem van arra, hogy jobban kinyíljak a szeretetre, a megosztásra és az adásra. Valami új számomra, és időre van szükségem, hogy kezeljem ezt az új helyzetet, még akkor is, ha a kandida megjelenik.

A kandida abból az érzésből is eredeztethető, ha lealacsonyítva éreztem magamat, vagy úgy éreztem, szexuális visszaélés elszenvedője voltam. Ez egy bizonyos fizikai és szexuális önvédelmi forma, mivel az irritáció megakadályoz abban, hogy szeretkezzek. Mi az, ami ennyire irritál engem? Megvizsgálom, hogy a szexualitásomnak melyik része, aspektusa zavar engem, és megtalálom a fizikai és belső irritáció valódi okát.

Milyen lelki állapot segíti a gyógyulást?

Meg kell találnom a helyemet az életben, úgy hogy közben tisztelem magamat. Első helyet elérő, győzelmet learató „kandidátussá” kell válnom. Időt hagyok magamnak arra, hogy megvizsgáljam és kiértékeljem, hogy mi történik, és elfogadom a saját magamból és partneremből kiinduló szeretetet, nyitottságot és türelmet.

Forrás: Jacques Martel, Lelki eredetű betegségek lexikona, 2010


Hozzászólások

Candida-gomba — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük