Egy családban a leendő édesanya előléptetés előtt állt, amikor kiderült, hogy babát vár. Ezzel rögtön elmaradt az előléptetése. A baba megszületése után nagyon nehezen viselte az otthonlétet, és hamarosan vissza is tért a munka világába…

Mindannyian tisztában vagyunk azzal  a ténnyel, hogy manapság a gyermekvállalás ideje kitolódott, azaz az anyukák nagy része 30 évesen szüli első gyermekét. Ez az “új” helyzet új problémákat is felvet, amelyről érdemes szólni. A nyolcvanas években és a kilencvenes évek elején a nők nagy része 20-25 éves kora között lett édesanya, egy olyan korszakban amikor a karrierlehetőségekről igazán még nem lehetett beszélni. Azóta nagyot változott a világ és a leendő anyák számára számtalan lehetőség adódik a tanulás, az önképzés és a munka-karrier területén. Mindehhez hozzájárul a szülőkről való leválás idejének kitolódása is, de ez egy másik bejegyzés témája.

A karrier csábító lehetősége kettős hatással bír a leendő anyák esetében: egyfelől elnyomja és késlelteti a gyermekvállalást másfelől azonban egy megfontoltabb döntés eredményeként születhet meg a baba. De még ez utóbbi sem garantálja a boldog babázást! Gondoljunk csak bele:

Amikor egy leendő anya, aki elindult a ranglétrán felfelé, a gyermekvállalás mellett dönt és ezzel évekre kiszakad a munka világából, könnyen belekerülhet abba a helyzetbe, hogy ezzel a döntésével együtt feszültség is keletkezik benne, és úgy érzi lemarad valamiről. Emiatt nem éli meg igazán örömtelien az anyaságot, mert valahol tudat alatt feszíti őt az elszalasztott lehetőség érzése. Ez a lelki állapot – mondanom sem kell – nem jó senkinek, hiszen ez valamilyen formában (frusztráltság, türelmetlenség) a felszínen is megjelenik.

A családalapítás mindig is felelősségteljes döntést igényel, amely hosszútávra átrendezi a sorrendet az ember életében. A gyerekeknek időre, figyelemre és gondoskodásra van szükségük. Ez azonban nem jelenti azt, hogy fel kell adni a karrier álmokat, de egy időre el kell azokat halasztani. Viszont azt is látnunk kell, hogy a mai gazdasági viszonyok nem rokonszenveznek a családdal, és a kisgyermekes anyukákkal. A munka világában és karrier esélyek szempontjából egy gyermektelen nő sokszor előnyösebb helyzetben van egy családanyával szemben – sajnos. (Pedig ahhoz, hogy 25 év múlva is legyen aki dolgozik, ahhoz ma kell gyermeket szülni…) Ha valaki anyaként gyermekvállalás mellett karriert is szeretne akkor ezekkel a tényekkel jó, ha tisztában van. Szerencsére azonban nagyon sok olyan példa is van, amikor valaki három-, négygyermekes anyaként szép karriert futott be…

Akárhogy is dönt egy leendő anyuka karrier és/vagy baba, az a legfontosabb, hogy a döntésében és az így megélt mindennapokban megtalálja a lelki békéjét és harmóniában legyen önmagával.

 

A hozzászólások le vannak tiltva.