Az anyává érés folyamata már a várandósság legelső napjával elkezdődik. Nem elég, hogy a kilenc hónapot végigkísérik az állandó testi változások, még a háborgó anyalelkek is alapos fejtörést okoznak. A leendő anyák sokszor azt érzik, hogy immár nem uralják testüket, hanem tőlük függetlenül zajlanak a változások, növekszik a magzat. Ez az érzés amiatt is nagyon elbizonytalanító lehet, mert emellett mindazon lelki folyamatok, amelyek természetszerűleg ilyenkor végbemennek, ugyancsak ijesztőnek tűnnek. A lelki áttetszőség állapotában, a szülővé válás folyamata a várandósság végét jellemző elsődleges anyai elmerüléssel ötvöződik. De mi az oka annak, hogy a szülés közeledtével az anyák még érzékenyebbé és befelé fordulókká válnak? Van-e ennek az állapotnak valami megnyugtató magyarázata?

Donald Winnicott brit pszichoanalitikus fogalmazta meg azt a 60-as években, hogy a kismama a várandósságának vége felé az un. “elsődleges anyai elmerülés” állapotába kerül. Habár az addig eltelt időszakra is a fokozott érzékenység volt jellemző, ez igazán az utolsó harmadban mondható el. Ez azt jelenti, hogy az utolsó időszakban a kismama azért is válik még érzékenyebbé és visszahúzódóbbá, mert valójában így tud teljesen ráhangolódni gyermekére, így tud azonosulni vele. Ilyen módon lesz képes arra, hogy a baba megszületése utáni első időszakban egészen átadja magát gyermeke igényeinek, azokat felismerje és az újszülöttet a legmegfelelőbben ellássa és gondozza. Mintegy azonos hullámhosszon rezegnek ők ketten, a korábbi szimbiózis állapota tovább folytatódik, de immár nem egy testben. Ez a teljes önátadás pár hétig tart, és utána az anya ismét átalakul hús-vér és olykor botladozó felnőtté…

A természet tehát megint okosabb, mint mi, és amire azt gondoljuk, hogy talán nem normális állapot, az nagyon is az.  Ezért van az, hogy a baba megszületése után az anyukák igazából csak gyermekükre tudnak koncentrálni, és nem ez az időszak a legalkalmasabb az élet nagy dolgainak megbeszélésére.

 Irodalom: Antoine C., A terhesség és az anyaság pszichológiája

A hozzászólások le vannak tiltva.