Most a kötődés fontosságát szeretném ismét megerősíteni egy új aspektusból nézve. Számtalan helyen hallunk arról, hogy milyen fontos a kötődés mélysége és milyensége. De miért is?

Amikor kicsi babánk és gyermekünk nap mint nap megéli azt, hogy ő nagyon fontos számunkra minden szempontból, akkor ezzel nagyon szilárd és biztos alapokat rakunk le a kis lelkében. Az elfogadottság érzése és a feltétel nélküli (úgy szeretlek amilyen vagy) szeretet megtapasztalása óriási jelentőséggel bír a számára. Ez viszi őt előre az életre való felkészülés rögös útjain, és olykor buktatóin. A biztatás, a dicséret neki ugyanolyan fontos, mint a velünk együtt megélt közös pillanatok, a közös játék, a közös focizás öröme.

Hiszen ne felejtsük el!

A mi kis drága gyermekeinkből egyszer majd nagy kamaszok lesznek, akik a serdülőkor nehézségeivel kénytelenek lesznek megbirkózni. Amikor a két véglet között lavíroznak majd, ahol az egyiket a családi fészek a másikat pedig a függetlenedés vágya adja, akkor bizony ez a gyermekkorban lerakott szilárd alap hatalmas támaszt, és biztos pontot jelent majd számukra. Ha kisgyermekként azt érezték, hogy nekünk is szívügyünk volt az ő érzelmi biztonságuk, akkor lesz honnan erőt meríteniük. De ha ezt nem érezték, hanem azt tapasztalták, hogy rajtuk kívül minden (a munka, a szórakozás stb.) fontosabb volt a számunkra, akkor ne csodálkozzunk, hogy könnyebben elkallódnak.

Pontosan azzal tudjuk őket megvédeni a tinédzser kor veszélyeitől, (amikor már nem tudunk állandóan mellettünk állni és fogni a kezüket), ha most (a kisgyermekkorban) tisztességesen elvégezzük a ránk bízott feladatot. Ne gondoljuk azt, hogy ha most megspóroljuk a gyermekünkkel való foglalkozás néha fárasztó terhét, akkor annak nem lesz maradandó emléke és nyoma. A valóság sajnos sokszor rádöbbent minket erre az egyszerű összefüggésre. Ne nehezítsük meg gyermekeink jövőjét, mert ezzel a saját magunk helyzetét is megnehezítjük. Ha majd 10-12 év múlva kamasz gyermekünk ránk csapja az ajtót, akkor már hiába kesergünk az elrontott kezdésen.

 

 

A hozzászólások le vannak tiltva.