Egy anyuka nagyon jól megfogalmazta, hogy milyen lelki nehézségekkel szembesülhetünk ezekben a hetekben: “Azt kérdezed, hogy boldog vagyok-e? Nem, most nem boldogságot érzek, hanem leginkább csak fáradtságot, bizonytalanságot, félelmet, és csalódottságot, mert majdnem minden felszedett deka rajtam maradt, mert a babám többet sír, mint amire számítottam, mert nem érzem magam vonzónak, mert fájdalmaim vannak. És mert nem hagynak a nagymamák békén, mert többé senki nem kérdezi: én hogy vagyok, mindenki a babával van elfoglalva.

Amikor a leendő anyuka első gyermekét várja, akkor a várandósság hosszú hónapjai alatt hol kíváncsisággal, hol félelemmel, de általában pozitívan tekint a jövőbe. A babavárás utolsó nyugodt heteiben, szinte elképzelhetetlen, hogy egy apró kis jövevény majd fenekestül felforgatja leendő szülei életét. És mégis, onnantól kezdve, hogy az anya belép a szülőszobába egy nagy kaland kezdődik el, amely számtalan váratlan helyzetet, megoldandó problémát tartogat számára.

Joggal mondhatjuk, hogy a szülés utáni első időszakra – főleg az első gyermekes családokban – inkább a káosz a jellemző, mint az átláthatóság.

Miért van ez így?

Hiszen számtalan szakirodalom áll rendelkezésünkre, amely a baba ellátásáról, gondozásáról szól, és egy alaposan felkészült kismama akár nem is találkozhatna ismeretlen problémával. A valóság azonban nem ezt mutatja. Valóban roskadoznak a könyváruházak polcai a segítő szándékú könyvektől, azonban olyannal még nem találkoztam, amely tényszerűen, de mégsem ijesztően és mindenekelőtt csupa jó szándékkal mutatná be a szülést követő legelső napok, majd legelső hetek történéseit, és az anyalelkekben ilyenkor lezajló folyamatokat.

mamazizi_borítóA MAMAZiZi című könyvem első két fejezetében igyekszem felkészíteni a leendő anyukákat, hogy tudják mi vár rájuk, mire számítsanak, és leginkább azzal legyenek tisztában, hogy mindenre van megoldás. Nagyon fontos az apukák figyelme is, hiszen az ő életük és szerepük is ugyanúgy megváltozik, amelyre szintén érdemes odafigyelni és lélekben felkészülni. Két csoportra osztottam az előforduló újdonságokat:

Az egyik csoportot olyan körülmények alkotják, amelyek az új élethelyzetből adódnak, és a szülés utáni első időszakban szinte biztos, hogy minden első gyermekes családban megtalálhatók. Ilyenek az éjszakázások, a szülés utáni regenerálódás, az éjjel-nappali helytállás, a felborult életritmus. Mindez teljesen normális. Egy új kis jövevénnyel bővült a szülőpár élete, család lettek.

A második csoportba azok az új életritmusból, és a megváltozott szerepekből adódó lelki nehézségek tartoznak, amelyek bizony sokszor megjelennek az anyák életében, de nem igazán mernek róla beszélni. Ilyen a szülésélmény feldolgozása, a kotnyeles segítők és a kéretlen tanácsadók megjelenése. Az, hogy a friss Anyuka háttérben szorítva érzi magát, kikerül a középpontból, mert most már a baba a lényeg. A valóságos és az elképzelt magzat közti különbség. Ezek teljesen hétköznapi és nagy gyakorisággal előforduló lelki nehézséget okozó jelenségek. Mégsem hallunk róluk. Pedig könnyebb lenne az Anyukáknak, ha tudnák, hogy nemcsak ők egy maguk “szenvednek” ezektől, hanem más Anyukák is…

Ha szeretnéd megrendelni a MAMAZiZi című könyvet itt megteheted. Ára: 1990 Ft + postaköltség
És itt bele is olvashatsz.

A hozzászólások le vannak tiltva.