A család ahova beleszületünk, a mi választásunk eredménye. Szükségünk van azokra a családi mintákra, amelyekkel találkozunk felnövekedésünk során. Sokszor pont azért, mert olyan gúzsba kötőek. Nincs könnyű dolgunk. Kisgyermekként a szüleink jelentik számunkra a biztonságot, és az Ő viselkedésükön keresztül tanuljuk az életet. Rajtuk keresztül kapcsolatba kerülünk a tágabb családdal, nagymamákkal, nagypapákkal, és az oldalági rokonsággal. Nagyon érdekesek a család rendszerek. Nagyon sok hasonlóság fut végig rajtuk. Vannak családok, ahol az alkoholizmus szinte minden generációban megjelenik, mint probléma. Vannak ahol a depresszió, de van olyan családi rendszer is, ahol az öngyilkosságok jelentkeznek általános jelenségként. Ezek meglehetősen szélsőséges esetek, de az anyagi szűkösség a szegénységtudat miatt ugyanígy megjelenhet generációról generációra.

A családi minták, amelyek sokrétűek, megjelennek a mindennapi életben is, és ezekben könnyen elveszhet egy önmagában kevésbé stabil személy. Ugyanis a családi minták, és az önmagunk egyéniségének megélése sokszor harcban áll egymással. Pont ez jelenti a feladatot. Az elején minden ilyen mintát elfogadunk, bele sem gondolunk, hogy ez számunkra jó vagy rossz. Azonban egy idő után elkezd nyomni, feszíteni, és inkább már gátat jelent önmagunk kibontakoztatásában. Jó esetben! Ugyanis sok esetben az egyén annyira feladja önmagát, hogy fejet hajtva a családi minták, és szokások előtt leél egy egész életet. Így válik a családi minta korlátozó hitrendszerré. Érdemes megvizsgálni felnőttként ezeket a mintákat, és eldönteni, hogy jó vagy nem jó a számunka. Ha gúzsba kötnek és az önmagunkra találásunkat akadályozzák, akkor egyértelműen visszahúznak. Ilyenkor szokott megjelenni a következő probléma, hogy de vajon mit fog szólni a család, ha én másképp csinálom… Ez egy újabb lépcsőfok a felnőttségben.

Előfordul az a jelenség is, hogy az egyén mély sebeket kapott gyerekkorában, és ettől a dühtől vezérelve pont az ellenkezőjét teszi, mint ahogy ő megélte. Ez érthető, de a feldolgozatlan harag és düh, még mindig ott van, és időnként előcsap. Egy megbékélés, és a múlt lezárását követően sokkal hatékonyabb lesz egy másik, jobb minta alkalmazása.

A családi szokások alapvetően hatnak életünkre. Kellő tudatossággal azonban, kihámozhatjuk magunkat ebből a dzsungelből. És ténylegesen azt adhatjuk tovább a gyerekeinknek, amely a szereteten alapul, és a gyerekek egyediségének kibontakozását segítik.

Ha úgy érzed segítségre van szükséged, keress meg minket bátran,
részletek az Egyéni segítség menüpont alatt.

A hozzászólások le vannak tiltva.