Miért alakul ki szülés utáni depresszió?

Mindannyian úgy éljük az életünket, hogy a saját belső világunk határozza meg, hogyan is érezzük magunkat egy-egy helyzetben. A belső világunk az önmagunkról kialakult hiedelmeinkből és a hozzájuk tartozó érzelmekből áll. A szülés utáni depresszió valós okát is itt érdemes keresni. A baba megszületése után az Anya egy teljesen új szerepbe kerül, megváltozik az élete, amelyben újra meg kell találnia a stabilitását. A hormonok ingadozása megnehezíti ezt az időszakot, amely a baby blues állapotában jelentkezik. Ez valahol egy természetes folyamat, és a kezdeti nehézségeken túljutva az Anya megtalálja önmagát ebben az új szerepben, fokozatosan összeszokik a babával és minden elsimul.

Azonban ez nem megy mindig ilyen flottul. A várandósság időszaka alatt a tudatalattiban elraktározott emlékek a felszínre törnek, gyógyulás céljából. Ez a “nyitott” állapot valamelyest fennmarad a szülést követően és előkerülnek a gyermekkor elfojtott érzelmei. A felszínre tört, és az Anyában rég elnyomott, elfojtott negatív érzelmek (harag, düh, csalódottság, sértettség) rendkívül érzékennyé teszik az Anyát, és kilátástalanná teszik a mindennapokat és az életet. Ez a dobozba zártság érzése menekülésre késztet.

De vajon milyen olyan gondolatok és érzelmek keringenek az Anya körül, amely gátat szab annak, hogy jól érezze magát ebben az élethelyzetben? A gyermekkor elfojtott sérelmei mindig az önmagunk értékességével, szerethetőségével, fontosságával vannak összefüggésben. Amikor ezek a régi fájdalmak újra rátörnek az Anyára, akkor ő az egész Létezésében meginog. Valójában a rossz érzések elől menekülne el. Nem tud mit kezdeni ezekkel a negatív érzelmekkel, amelyek folyamatosan körülötte keringenek. Ezért érzi, hogy szinte megfullad, és nem bírja tovább. Mivel az Anya a baba születése után került ilyen lelki nehézségbe, könnyen a babára vetíti mindezt, és inkább elfordul tőle.

Mindenképpen külső segítség kell az Anya állapotának helyreállításában. (Sosem szabad egy kézlegyintéssel elintézni a kialakult helyzetet, mert a kezeletlen szülés utáni depresszió sokkal nagyobb bajt okoz!) Az előtört negatív érzelmek megfogalmazásához, az azokkal való szembenézéshez, és elengedéséhez szükség van segítségre. Amikor az Anya végigmegy ezen a gyógyulási folyamaton, akkor a legtöbbet teszi magáért. A múlt feldolgozása ugyanis mindig a jelen pillanat boldogságát növeli.

Hogyan lehet mindebből kilábalni? Kattints ide a válaszért….>>>

Depresszió, mint lelki eredetű betegség

Forrás: Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona   DEPRESSZIÓ   Alvásproblémák, krónikus fáradtság, bűnösség érzése, csökkent étvágy, állandó szomorúság és szorongás, ingerlékenység, koncentrációs zavar, az … …Elolvasom…>>>