SZÜLÉS UTÁNI DEPRESSZIÓS 1X1

 Depresszió vagy fáradtság? Gyorssegély MAMAZiZi
 Sok esetben nem egyértelmű, hogy az anya valóban szülés utáni depresszióban szenved vagy “csak” nagyon fáradt és kimerült…Pedig a kezdeti rutintalanság, a szülés utáni testi regenerálódás, a szoptatás beindulása, az állandó készenlét, az átvirrasztott éjszakák a babával, könnyen vezetnek nagyfokú kimerültséghez… és ilyenkor nehéz boldognak lennünk, mégha a környezet ezt is várná el tőlünk. Gyors segítség lehet az azonnali vitamin- és tápanyag pótlás, ezen belül is az omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítmények rendszeres szedése. Hiszen ne feledjük: a várandósság-szülés-szoptatás együtt nagyon kimerítik az anyai szervezetet. A jó minőségű halolaj-kapszulák (még az ilyenkor erőteljesen ingadozó) hormonrendszer működését is jó irányba befolyásolják.

Tabuk nélkül a szülés utáni depressziórólmamazizi_borítóRészletesen a kialakulást előidéző okokról és hajlamosító tényezőkről.

Még többet…>>>
 Tünetek  Anyukák  Valódi ok
Számos olyan tünet van, amely markánsan megjelenik a legtöbb esetben. Ilyen egyebek mellett az állandó szomorúság, a gyakori sírás, érdektelenség a külvilág  (különösan a baba) iránt, továbbá a kapcsolatteremtési képesség hiánya, az állandó fáradtság és komoly alvászavarok együtt, valamint a dön-tésképtelenség.

Az alapvető kiindulópont az, hogy az anyukák sokszor még saját maguknak sem merik bevallani, hogy valami nincs rendben velük. Abban reménykednek, hogy majd ez a rossz lelki állapot elmúlik magától. Önelvárás a részükről, hogy boldogok legyenek, hiszen a társadalom, a közvetlen környezet is ezt várja el tőlük. De a depresszió magától nem múlik el, az anyukák pedig emiatt rossz anyának érzik magukat…

Egy téves hitrendszer áll a depresszió mögött. A korábban megrekedt negatív érzelmek most a felszínre törnek, és beárnyékolják a minden-napokat. Ezek az elfojtott érzések (harag, düh stb.) az Anya önnön értékességével, szerethetőségével vannak összefüggésben. Emiatt nem érzi magát jól az Anya a jelenben, és szíve szerint elmenekülne a helyzetből, valójában a negatív érzései elől.
 Egyéb tényezők
 Segítség Orvos vagy nem

Minden esetben fellelhető az a 2-3 ok, vagy hajlamosító tényező (ritka az egyetlen kiváltó ok), amely együttesen közrehat a szülés utáni depresszió kialakulásában.  Ilyen okok-tényezők lehetnek az alábbiak:

Rossz anya-lánya kapcsolat
Korábbi depressziós betegség
A fészekrakó ösztön megzavarása
Császármetszés vagy rosszul sikerült természetes szülés
Nyomasztó rutintalanság
Családi támogatás hiánya
Túlzott megfelelési kényszer
Kiszakadás a karrierből
Szabadságérzet elvesztése stb.

1. A betegség felismerése a legfontosabb kiindulópont.
→  az Anya bevallja, hogy nincs jól, vagy
→ egy élesszemű családtag/barátnő észleli a bajt.

2. Ezután együtt  megtalálni a betegség okát és a legmegfelelőbb gyógymódot.

A közös együttműködés ilyenkor elengedhetetlen.


Mindenképpen segítséget jelenthet:
– a testmozgás
– az anyaszerepben való megerősítés
– a család támogatása stb.

Ha nem sikerült megtalálni a megfelelő (testi-lelki) gyógymódot akkor feltétlenül szükséges a szaksegítség (pszichológus vagy pszichiáter) felkeresése. A szülés utáni depresszió állapota ugyanis kezelhető, kezeletlenül azonban mind az anya, mind a gyermek, mind a család számára nagyon káros.

Ezért elmondható, hogy a segítségkérés, bármennyire is nehéz, feltétlenül szükséges!