Segítség – kiút a szülés utáni depresszióból

A család szerepe

A szülés utáni depresszió családi ügy. De sajnos nem mindig…

Ha a család kellő figyelemmel van az Anya felé, akkor könnyen észreveheti ha az Anyával baj van. Főleg, ha jelentkezik a két megjellemzőbb tünet a külvilág iránti érdektelenség (ez jelentheti a babát is!), és a kapcsolatteremtési zavarok. Továbbá az Anya otthon ül egész nap, nem akar kimozdulni és sokat sírdogál. És mindez a szülést követő 2. hónap tájékán jelentkezik. Ha a család észleli ezeket a tüneteket, akkor gyanakodhat arra, hogy az Anya szülés utáni depresszióban szenved. Mindenképpen érdemes gyengéden érdeklődni, hogy mi a gond. Elképzelhető, hogy az Anya elzárkózik még a beszélgetés elől is. A külső segítség bevonása feltétlenül ajánlott. A kezeletlenül hagyott depresszió súlyosabb formát ölthet. A külső segítség lehet olyan szakember, aki az Anya lelkét gyógyítja, és feltárja a depresszió valós okát. A gyógyszeres kezelés önmagában javíthat a helyzeten, de így a probléma nincs megoldva, az bármikor kiújulhat a későbbiekben.

Ez egy nagyjából ideális állapot. Hol lehet eltérés?

Ott, hogy a család előtt is titkolnia kell az Anyának az állapotát, mert a család számára mindez elképzelhetetlen. Így a külső segítséghez kis eséllyel jut el az Anya.

Ott, ahol a család bár látja, hogy az Anya nincs jól, mégsem tesz semmit, nem keresik a megoldást, a kivezető utat.

Ott, ahol az Anya jelzi, hogy nem érzi jól magát, de a család nem partner abban, hogy mindez javuljon.

Ott, ahol az Anya még magának sem meri bevallani, hogy valami nincs rendben a lelkében…

és még sorolhatnánk…

A legfontosabb tanácsunk, hogy ha falakba is ütközik az Anya vagy a család, akkor se adja fel, és próbálkozzon másfelé, mert van megoldás!

Ha úgy érzed segítségre van szükséged, keress meg minket bátran,
részletek az Egyéni segítség menüpont alatt.