Hangulatváltozások – Belső stabilitás

A szülés utáni hangulatváltozásoknak különféle formája ismert. Az időtartamuk, a jellemző tüneteik alapján könnyen elhatárolhatók egymástól. Ezeket mindannyian ismerjük, és sokat hallottunk róluk:

Baby blues: A szülés utáni legelső napokra jellemző a baby blues állapota, amikor az anyukák azon is képesek elsírni magukat, hogy éppen ferdén áll a kisbabájuk szája. Ezt a pár napot a hormonszint nagyon drasztikus ingadozása következtében kialakult hangulati mélypont jellemzi, amely ilyen formában jelentkezik, és az anyukák 70-80 %-át érinti. Mi az mi segíthet? A türelem és a sírás 🙂 Pár nap és elmúlik. (A baby bluesról bővebben itt…>>>)

A valódi szülés utáni depresszió: A baby blues bizonyos esetekben azonban továbbra is tartósan fennmarad, és újabb tünetekkel egészül ki. A szülés utáni depresszió már komolyabb érzelmi-hangulati ingadozásokkal jár együtt. A szakirodalom szerint ez a fajta depresszió a szülés utáni második, harmadik hónapban kezdődik, az anyák kb. 10 %-át érinti, és hosszú ideig tarthat a javulás. Ennek orvoslásában már nem biztos, hogy elég a család törődése, valószínű érdemes szakember segítségét is kérni. (Részletesen a Szülés Utáni Depresszióról itt…>>>)

Szülés utáni pszichózis: A szülés utáni hangulatváltozás legsúlyosabb, és azonnali kórházi ellátást igénylő formája a szülés utáni pszichózis. A betegség jellemzői: hirtelen fellépő személyiségváltozás, a realitásérzékelés teljes elvesztése, hallucinációk és kényszergondolatok. Szerencsére csak nagyon ritkán fordul elő, és általában ezer anyából egyet érint. Mivel ez az állapot súlyos veszélyhelyzetet jelent a baba, a családtagok és a környezet számára, az anyának azonnali szakszerű orvosi ellátásra van szüksége.

De ez még nem minden

Ugyanis van olyan eset, amikor az Anya pszichésen és hormonálisan is teljesen rendben van, de mégis nagyon ingerlékeny és érzékeny. Ennek oka abban rejlik, hogy az Anyuka egyszerűen fáradt és kimerült.

… És amikor egy Anya fáradt és kimerült, akkor könnyen produkálhat olyan tüneteket, mintha depresszióban szenvedne… Ezért ne gondoljuk azt mindjárt, hogy utolérte a szülés utáni depresszió, hanem nézzük meg alaposabban a tüneteket. (Még több erről itt …)
Mi segíthet? Egy kiadós alvás, és segítség a baba körüli teendőkben.

A másik idetatozó eset, amikor az Anya saját magával szemben támaszt túlzott elvárásokat, és ez a maximalizmus sodorja labilis lelki állapotba. A család vagy akár egy közeli barátnő segíthet abban, hogy egy kicsit oldja az Anyában ezt teljesítménykényszert. Egy pár bátorító és nyugtató szó, egy kis humor, és kis könnyedség hatékony segítség lehet ilyenkor. De ha szükséges akkor érdemes felkeresni egy olyan szakembert, aki feltárja a megfelelési kényszer és a bizonyítási vágy okát, és így segít ezt megoldani.

Ha úgy érzed segítségre van szükséged, keress meg minket bátran,
részletek az Egyéni segítség menüpont alatt.


További cikkek a témában