Segítség – kiút a szülés utáni depresszióból

A valódi okok feltárása

Először is fontos, hogy az Anya biztonságérzete egy picit helyreálljon. Ezért jó a kisegítő lehetőségek, amelyek egy kicsit stabilizálják az Anya állapotát.

Ezt követően kezdődhet az igazi gyógyulás.

Beszélgetünk, sokat. Miről? Az Anyáról. A megélt érzésekről. De természetesen a Babáról is. A baba körüli teendőkről is, a szoptatásról, a szülésről, az első időszak nehézségeiről, de akár a mozgásfejlődésről, mindenről amivel egy Anya találkozik gyermeke fejlődése során. Sokat jelentenek a megnyugtató szavak. Sokszor már ezek segítenek. 

Az Anyával való beszélgetések során mindenképpen a megértés az egyik legfontosabb elem, tehát az Anya nyíltan elmondhatja, hogyan is érzi magát, és ezért nem kerül megítélésre. A szeretettel teli, biztonságot árasztó, és a problémájára nyitott közeg rendkívül fontos a gyógyulás szempontjából. Tapasztalom sokszor, hogy milyen felszabadító tud lenni, ha kiszakadva a családi környezetből, az Anya nyugodtan, és őszintén beszélhet a helyzetéről. Így sokkal könnyebb a kialakult nyomasztó állapottal is szembenézni, és könnyebb megfogalmazni, hogy mi az, ami szinte menekülésre kényszeríti az Anyát, a “csak el innen” állapotot kiváltja. Innen már el lehet indulni, és eljutni azokhoz a mélyből előtört negatív érzelmekhez és téves hiedelmekhez, ami gúzsba köti az Anyát.

A beszélgetések során kirajzolódik a nagy egész, láthatóvá válnak az összefüggések, és feltárul az a hitrendszer ahogyan az Anya gondolkodik önmagáról. Már a beszélgetések rengeteget segítenek, sok negatív érzelem és téves hiedelem képes feloldódni.

Biztos, hogy terítékre kerül az ön-bizalom kapcsán a Létezéssel kapcsolatos bizalom helyreállítása is. A szeretet eddigi megtapasztalásának formái is. A szeretet feltételekkel  való megélése (akkor vagyok szeretve, ha…..) szemben a feltételek nélküliséggel (azért szeretlek, mert létezel.)

Egy igazán nagy lehetőséget rejt magában ez a felszínen olyan szörnyűnek megélt lelki állapot, ugyanis az Anya azzal, hogy a gyógyulása érdekében szembenéz önmagával, így rátalál az értékességére, és önnön csodálatos mivoltára. Lebontva a korlátozó hiedelmeket, elengedve a fájó érzelmeket, a szeretet újra áramlásba lendül, és ez az, ami igazán a gyógyulást megadja. Egy önmagában stabil, és önnön értékességében biztos Anya születhet meg az út végén.

Ha úgy érzed segítségre van szükséged, keress meg minket bátran,
részletek az Egyéni segítség menüpont alatt.