Pocakban a baba

Az egész várandósság, az anyává érés folyamata mellett egy nagy lelki utazás is, amelynek különböző szakaszai vannak, és mindegyik szakasznak megvan a sajátos célja, feladata… Az első három hónap a magzat valóságos be- és elfogadásáról szól, a második három hónap a magzatra és az anyaságra való fokozatos ráhangolódásról  a harmadik három hónap pedig a befelé fordulásról és a magzat elengedéséről szól. Ezzel együtt alakul át fokozatosan a leendő szülőpár kapcsolata is egymással, egy új szerep kezd kibontakozni számukra, immár ők is szülők lesznek.

Monique Bydlowski francia pszichiáter a babavárás időszakát úgy fogalmazta meg, hogy a várandós nő a “lelki áttetszőség” állapotába kerül. Ez azt jelenti, hogy a leendő anyuka ilyenkor sokkal könnyebben hozzáfér minden tudat alatt elfojtott gyermekkori emlékéhez, sérelméhez. Amelyeket amúgy a tudat gondosan elrejt – azok fájdalmas és felkavaró volta miatt – az bizony most mind a felszínre kerül. De nemcsak a gyermekkori sérelmek, hanem a saját szüleihez, és különösen az édesanyjához való viszonyulása is cenzúrázatlanul napvilágra kerül. Ez okozza sokszor a megmagyarázhatatlan szomorúságot, kedélyhullámzást, és a felkavart lelkiállapotot. Ez egy hosszú folyamat, de pont abban segíti a leendő Anyát, hogy a sokszor fájdalmas emlékek hatása alól felszabaduljon végre.

Van olyan eset is, amikor a leendő anyuka nem képes erre, nem tudja feldolgozni az őt ért sérelmeket, mert annyira fájdalmasak, nem tud lelkileg felülemelkedni és továbblépni. Ilyenkor külső segítségre van (lenne) szükség. Ebben tudunk segíteni az Egyéni segítség menüpont alatt, ahol a segítségnyújtás különböző formáiról írunk.

További cikkek a témában