Köztünk a baba

Amikor a leendő anyuka első gyermekét várja, akkor a várandósság hosszú hónapjai alatt hol kíváncsisággal, hol félelemmel, de általában pozitívan tekint a jövőbe. A babavárás utolsó nyugodt heteiben, szinte elképzelhetetlen, hogy egy apró kis jövevény majd fenekestül felforgatja leendő szülei életét. És mégis, onnantól kezdve, hogy az anya belép a szülőszobába egy nagy kaland kezdődik el, amely számtalan váratlan helyzetet, megoldandó problémát tartogat számára.

A kórházban eltöltött napok után kezdődik az igazi kaland. Az első gyermekes szülőpár akkor szembesül azzal, hogy életükben egy teljesen új fejezet kezdődött el. Ezt számos helyen olvassuk. De hogy miben jelentkezik mindez, arról már kevesebbet hallunk. Pedig a szülés utáni első hetek tartogatnak számos olyan helyzetet, amire véleményem szerint nem igazán lehet felkészülni.

Mire számítsunk?

A frissen szült Anya fáradt és kimerült, ráadásul a hormonok óriási átrendeződésben vannak. A szervezet a szoptatásra készül fel teljes gőzzel. A babát ellátásra szorul, és figyelemre. Pedig de jó lenne pihenni egy nagyot és regenerálódni a szülés után…. Hát ez most kimarad. Helyette a baba körüli teendők élveznek elsőbbséget. Az éjszakai felkelések, a szoptatás körüli kezdeti nehézségek (amelyek sok esetben később is fennmaradhatnak), a babasírás megszokása és értelmezése, a rutintalanság és bizonytalanság mint általános jelenség mind-mind az első hetek útitársai. De a lista nem teljes… Még sok minden más is van, amivel találkozunk. 

Az első hetek hangulatváltozásairól itt olvashattok … >>>

Ezek a cikkek a szülés utáni első időszakban felmerülő testi-lelki nehézségekről lebbentik fel a fátylat.