Az érzelmi tank fogalmával először dr. Ross Campbell könyveiben találkoztam, és nagyon is valóságosnak tűnt minden, amiről írt. Nézzük csak meg miről is van szó:

Ilyen un. érzelmi tankja van minden gyermeknek, de nekünk felnőtteknek is. Ugyanúgy, mint egy autó benzintankja, ha az érzelmi tank tele van, akkor minden flottul és könnyedén működik. Minden gyermeknek vannak érzelmi szükségletei, és az, hogy ezeket a szülők mennyire veszik figyelembe, két dolgot is befolyásol. Egyfelől a gyermek közérzetét, tehát hogy mennyire elégedett, dühös vagy vidám, másfelől pedig a viselkedését. Ha a tank minél jobban tele van, annál pozitívabbak csemeténk érzelmei és annál jobb a magatartása.

Milyen üzemanyaggal kell feltöltenünk az érzelmi tankot?

Az érzelmi tankot azonban nem benzinnel, hanem feltétel nélküli szeretettel kell megtöltenünk. Olyan szeretettel, ami nem a tettet nézi, hanem magát a gyermeket, és önmagáért szereti őt. Nem ahhoz kötötten, hogy jól tanul-e az iskolában, vagy szépen ül-e az asztalnál, hanem ez olyan szeretet, amelyik a gyermeket a létezése okán szereti, és nem függ a viselkedésétől. (Nem könnyű így szeretni, de érdemes odafigyelni erre. Ugyanis, ha csak akkor érzi, hogy szeretve van amikor jót cselekszik, akkor bizony benne is ez rögzül, és Ő is ezt adja tovább.)

De ez még önmagában kevés. Mert hiába is szeretjük a gyermekünket feltétel nélkül, ha ő maga ezt nem érzi. Mert nem elég tudnia azt, hogy nagyon szeretjük, ezt neki éreznie is kell, hiszen érzelmi tankja van és nem tudati tankja. Hogyan tudjuk ezt leginkább éreztetni vele?

Hogyan tudjuk ténylegesen megtölteni az érzelmi tankot?

Sokféle módon, de az egyik legegyszerűbb kifejezése a szeretetünknek, amiből ténylegesen érzi is gyermekünk, hogy szeretjük, ha sokszor megérintjük. Ez a fizikai kontaktus lehet egy simogatás, egy ölelés, vagy egy arccirógatás, de kisfiúknál kiskamasz korban akár egy közös kosárlabdázás vagy focizás során egy játékos vállba veregetés is stb.  A kisgyermekek érintés iránti igénye, akár csak a kisbabáknak nagyon nagy. És ez az igény akkor is megmarad, ha már nagyobbak, csak más megnyilvánulási formában.

A szeretetünk másik fontos kifejezési formája, ha a gyerekekhez a szeretetnyelvükön szólunk. Minden gyermeknek (és nekünk felnőtteknek is) van saját szeretetnyelve, és ha azon szólunk hozzájuk, akkor érzik igazán azt, hogy szeretjük őket. Mik a szeretetnyelvek?

 • testi érintés  • minőségi idő  • elismerő szavak  • ajándékozás  • szívességek

Az, hogy melyik gyermekünk elsődleges szeretetnyelve, azt körülbelül öt éves korában derülhet ki legkorábban. De fontos megemlíteni, hogy valamennyi szeretetnyelv kinyilvánítása fontos és szükséges, de ezek közül van egy, amely igazán domináns. Ha megkérdezünk egy ötéves gyermeket arról, hogy miből érzi szülei szeretetét, akkor azonnal reagálni fog a saját szeretetnyelvén. (pl. mert sokat játszanak velem, sokszor megölelnek, sokszor megdicsérnek stb.) Ha sikerül kideríteni csemeténk elsődleges szeretetnyelvét, akkor érdemes odafigyelni arra, hogy minél többször “szóljunk” hozzá ily módon. Már csak azért is, mert kis érzelmi tankját így lehet a legjobban teletölteni, hiszen érezni fogja szeretetünket.

Sajnos a mai világban nagyon sok gyerek szaladgál üres érzelmi tankkal – dühösen. És nagyon sok szülő azt hiszi, hogy gyermeke tudja azt, hogy szereti, pedig ez kevés. A gyerekeknek ÉREZNIÜK kell, hogy szeretik őket, nemcsak tudniuk. Ha tele van a kis érzelmi tankjuk, akkor tudnak igazán jól teljesíteni az iskolában, és akkor tudják képességeiket is igazán kibontakoztatni.

Irodalom: <Ross Campbell: Életre szóló ajándék; Szülői hivatás> <Ross Campbell-Gary Chapman: Gyerekekre hangolva>

A hozzászólások le vannak tiltva.