” Amióta megszületett a kisebbik gyermekem, a kisfiam állandóan verekszik, kiabál, és egyáltalán nem tudok vele szót érteni. Hatalmas düh van benne a kisöccse miatt, és soha nem lehet tudni, hogy ez mikor, milyen formában robban ki belőle…” – panaszkodik egy anyuka.

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünkkel való kapcsolatunk igazán boldog és kiegyensúlyozott legyen, és ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk önmaga is boldog és kiegyensúlyozott legyen, akkor érdemes odafigyelni a következő összefüggésekre.

Feltétel nélküli szeretet

A családi kapcsolatok, kötődések alapja a szeretet – gondolom ezzel mindannyian egyetértünk. De nem mindegy, hogy ez a szeretet feltételhez kötött vagy nem. Nem mindegy, hogy csak azért szeretem a másikat, adott esetben a gyermekünket, mert szófogadó és  könnyen kezelhető. Feltételekhez kötötten szeretem őt (még ha ezt nem is tudatosan teszem), vagy feltétel nélkül, azaz önmagáért szeretem. A feltétel nélküli szeretet lényege, hogy mindegy, hogy a másik hogyan viselkedik, hogy néz ki, mennyire okos, és mit cselekszik. Őt magát szeretem, önmagáért, nem a külsejét és a tetteit.

Érzelmi tank

A családi kapcsolatok másik nagyon fontos alkotóeleme az un. érzelmi tank. Ez egy képzeletbeli tank, amelyben a benzin maga a szeretet. Ha nincs benne elég szeretet, az érzelmi tank üres. Minden gyermeknek, a miénknek is van egy ilyen érzelmi tankja. Ezt a tankot mi magunk töltjük meg, jó esetben feltétel nélküli szeretettel. Ha gyermekünk érzelmi tankja tele van, akkor könnyebb vele szót érteni, könnyebben kezelhető, iskolai teljesítménye sokkal jobb. Ezzel szemben egy üres tankkal létező gyermektől nem várható el jó magatartás és jó teljesítmény, hiszen nincs meg a megfelelő “működéséhez” szükséges benzin, azaz a szeretet. Ez lehet, hogy azért nincs meg, mert nem érzi igazán a szülei szeretetét. Valószínűleg a szülei nem tudják kimutatni a szeretetüket, amely sok esetben előfordul.

Az öt szeretetnyelv

De hogyan lehet kimutatni gyermekünk felé a szeretetünket? Mik azok a kifejezési formák, amelyek segítenek ebben? Élő problémáról van szó. Sok esetben a gyerekek tudják, de nem érzik szüleik szeretetét, és ez a kettő nem ugyanaz… Négy olyan alapvető szeretet-kifejezési forma létezik, amely külön-külön is már működik, de igazán együtt, egymás mellett alkalmazva a leghatékonyabb és a legszükségszerűbb. Ezek:

  1. Szemkontaktus
  2. Kitüntetett figyelem
  3. Testi érintés
  4. Helyes fegyelmezés

Mindezeken felül létezik az úgy nevezett öt szeretetnyelv. Ez azt jelenti, hogy mindannyian úgy működünk, hogy akkor érezzük, hogy a másik igazán szeret minket, ha a saját szeretetnyelvünkön szól hozzánk. Ugyanúgy minden gyermeknek van saját szeretetnyelve. Ennek felismerése valójában nem olyan nehéz feladat. A szeretetnyelvek az alábbiak:

  1. Minőségi idő
  2. Ajándékok
  3. Szívességek
  4. Elismerő szavak
  5. Testi érintés

Akár azt is mondhatnánk, hogy a feltétel nélküli szeretet, az érzelmi tank, a szeretet négy kifejezési formája, és az öt szeretetnyelv fogalma a mögötte lévő tartalommal együtt mind a szeretetünk sava-borsa… Ha valóban harmonikus kapcsolatot szeretnénk gyermekünkkel (vagy bárkivel) kialakítanunk, akkor érdemes ezeket a fogalmakat alaposabban megismerni.

Irodalom: <Ross Campbell: Életre szóló ajándék; Szülői hivatás> <Ross Campbell-Gary Chapman: Gyerekekre hangolva>

A hozzászólások le vannak tiltva.